Pagina's

03 mei 2011

H.D.M.L. Schruer allang weg van de Vereniging voor Latijnse Liturgie en nu ook voorgoed weg van de Roomskatholieke Kerk

Erica (H.D.L.M.) Schruer, jurist te Rotterdam, werd begin dezer eeuw verwijderd als voorzitter van de Vereniging voor Latijnse liturgie, een lekenvereniging met veel clerici lid zodat de club bestens geaccepteerd is door de RKK. De redenen zijn duister maar ons gevoel zegt dat zij als vrouw te knap is om met gestudeerde geestelijken om te gaan. En die hebben een status die ze niet (willen) prijsgeven aan een wijf.

Na haar moest Nelly Stienstra, gepromoveerd neerlandica, de benen nemen, omdat zij de aartsbisschop gecorrigeerd heeft, werd opgevat als beledigd, wegens een zijner diplomatieke smoesjes, doch dit terzijde.

Het verscheiden van Schruer van de VvLL ging niet zonder slag of stoot, ze verweerde zich fel maar moest het onderspit delven. Zelfs een kort geding zou niet geholpen hebben, de clerici bleven nu eenmaal tegen.

Verbitterd en verbolgen voerde Schruer een kleine tien jaar een weblog Observatrix tegen slapjanussen en weekdieren in de RKK, let wel, niet tegen de Kerk doch alleen tegen uitwassen in en personen van de Kerk die er een potje van maken. Schreurs toon is ongenadig fel, ze trekt van leer en gebruikt alle woorden in de Van Dale. Een vervaarlijk tegenstander van de zich alles kunnende te permitteren baantjesjagers in de Kerk! Praat me even niet van roeping of zoiets, amen.
Speciaal tegen de nieuwe bestuursleden van de VvLL, waar zij voorheen zoveel energie in heeft gestoken. Het kwam tot een crisis met bijzondere ledenvergaderingen waar men wist nadat sommigen zich teruggetrokken hebben de vuile was binnenskamers te houden. Doch Schruer vervolgde hen met bliksemschichtige energie. Totdat in maart of april 2011 het aartsbisdom, waar de hier werkende kerkjurist ongelukkigerwijs ook (twee petten, schreef ze) voorzitter is van de VvLL, Schruer dreigt met een totaalpakket aan juridische maatregelen, civiel, straf en tucht.

Het is Schruer die ijzingwekkenderwijs durft te schrijven dat je van de zalige Johannes-Paulus II nooit ook maar één veroordeling van vermeend sexueel misbruik in de RKK had hoeven verwachten.

Schreur capituleert en kiest voor amoveren van de duizenden compromitterende artikelen in haar weblog. Ze blijft katholiek, dat wel, maar extra ecclesiam zo ze verklaart, doch was de gehele babyboomgeneratie dit ook niet? We leren dus dat de inquisitoriale macht van de Kerk niet kan worden weerstaan door de Lynceus-intelligentie van een enkelvoudige vrouwelijke advocaat! Was dit ook niet bij Jeanne d'Arc?

Zie ook: Een doordachte kritiek in Catholica door E. van Goor, 30 april 2011.