Pagina's

31 mei 2013

Thijl van Jan van Gilse in het Concertgebouw op 21 september 1976

Werd vanavond Jan van Gilses Eine Lebensmesse integraal uitgezonden vanuit Vredenburg Leidsche Rijn te Utrecht, ik was aanwezig bij de eerste uitvoering van diens Thijl!


We gaan in de tijd terug naar Het Concertgebouw op dinsdag 21 september 1976. De AVRO radio maakt de opname van de proloog en de eerste twee akten, gegeven door Het Amsterdams Philharmonisch Orkest en Het Groot Omroepkoor, het geheel onder leiding staand van Anton Kerstjens. Er moet gezwoegd zijn als briesende paarden gezien de vele bladmuziekcorrecties die tijdens de repetitie moesten worden aangebracht, spijtigerwijs komt men tot het inzicht dat de 3e akte niet meer op tijd gezuiverd kan worden. Daarna hoorde ik nog een klein stukje uit deze opname in het verzoekprogramma In de Kaart gespeeld van de AVRO radio.

Mijn belevenis:
De concertgebouwzaal was maar voor driekwart vol. Na de pauze gingen verlieten velen de zaal om niet terug te keren. Ik wandelde naar een stand waarachter de heer Lex van Delden (die een brug op zijn naam krijgt over De Boelelaan/George Gershwinplein) met zijn zoontje. Ook Marius Flothuis was daarnaast  gezeten.
Op de tafel lag uitgespreid het manuscript van de originele orkestpartituur in dik folie verpakt. Ik vroeg op ik even mocht bladeren, dat was goed, onder toeziend oog van Van Delden. Boven de titel stond, allicht door Van Gilse zelf geschreven, 'n zin als, ik geef slechts de strekking, "Aan mijn arm volk". Een beetje de schrei van Willem van Oranje!

Bron:
Opera Nederland - Jan van Gilse - "Thijl"
Historici.nl


Zie: Marius Flothuis bij de Vrijdenkers