Pagina's

18 oktober 2011

Is digitale controle op beurstransacties mogelijk?

Digitale Controle
====================

De computers doen het werk. Mensen zijn ver te zoeken. Mag dat?


In de 400 jaar oude beurs te Frankfurt staan nog slechts beeldschermen. Handelaren overal ter wereld zijn digitaal geworden. Heden 40 miljoen transacties per dag. En dan..., november 1988 de DAX zakt een vierde, de beursgenoteerde ondernemingen verloren $7 mia. Doch normaal zijn de koersverschillen waarop de computers gaan razen als ook sombere berichtgeving. Hoe zeker is die programmatuur?


Beurs met beeldschermen

Wall Street 6 mei 2010: de DJ zakt tien procent. Een half uur duurt de paniek. Eerst op 30 september heeft men de oorzaak gevonden: een pessimistisch bericht van een investerings-fonds. De software was stumperig geprogrammeerd. Een volautomatische kettingreactie van verkopen op de termijnmarkt. Een menselijk brein kan niet meer reageren, noch vragen stellen. De computercentra zijn hem niet toegankelijk.

IT-Interxion is zo een serverbedrijf. Doel is met de hoogste snelheid beursdata te verkrijgen, waarbij het micro- en nanoverschil in transmissie per glasvezel naast de beurs doorslaggevend kan zijn met hulp van natuurkundigen en elektro-ingenieurs. Kon een computermannetje nog 5 transacties per minuut intypen, de server miljoenen. Besef eens wat een winst per jaar dit kan opleveren! De superservers hebben een niet meer in te halen voorsprong. Men zou een tempolimiet kunnen invoeren teneinde de prijszwenkingen te doen dempen. Maar de superservers ontkennen 'n verwijt met de EU-schuldenproblematiek ook maar iets van doen te hebben.

Een onderzoeker gelooft niet dat computers een crash kunnen maken, wel dat zij in turbulente fasen de beursverschillen aandikken. Dan blijft het de mens die een fout kan maken met een reusachtige kettingreactie door de computers. Die genieten daarvan! Hun winst!

Barroso stelt op 28 september voor de invoering van een banktransactiebelasting van 0,1%. Dit wordt de hoogfrequente handel dodelijk. Tegenstem beweert dat voornoemde handel de markten wel degelijk ook helpt. Een derde denkt aan controlemechanisme op de beurs met tijdelijke stopzetting van de handel. Maar dit zou... ook een computer zijn!


BRON