Pagina's

13 juni 2013

Het Berliner Stadtschloß van de Hohenzollern wordt herbouwd!

Het Berliner Stadtschloß wordt herbouwd!

Bondspresident Joachim Gauck legde op 12 juni 2013 de eerste steen. Het bouwwerk zal in de oorspronkelijke schoonheid herrijzen en een tegenwicht vormen met de formidabele nieuwbouw in de stad.

Ik herinner mij nog een interview met Louis Ferdinand (+ sept. 1994) begin 90er die voor de plek van het voormalige slot staand zijn innige wens uitsprak voor herbouw. "Maar dat zal veel geld kosten", verklaarde hij zuchtend. Inderdaad, de bouwprijs is begroot op 590 miljoen. Vele giften van rijken.

Tijdens de DDR-tijd werd het gehavende slot met dynamiet opgeblazen. Haat tegen de dynastie (die Junker) was de drijfveer. Er verscheen een Palast der Republik met technische snufjes. Na de wende moest dit Stalinistische geval worden afgebroken al is het maar wegens de verwerking van spuitasbest.

Zo komt Berlijn weer in de oude monumentaliteit en wordt de stad nog eer een toeristenoord.

Ik heb gedoneerd voor de bouwsteen |131|2 op mijn naam.



Vandaag de dag is de herbouwde Bondsdag een bezoekerstrekker, naast Schloß Charlottenburg, Schloß Sanssousi en Schloß Bellevue alwaar de bondspresident zetelt.

 Deutschlandfunk 12-6-2013 Kritisch, lijkt wel Disneyland, zegt men maar een herbouw past bij het ontwaakte geschiedbewustzijn. Maar de kosten zullen niet te overzien zijn.

Berliner Schloss Bouw Vereniging juni 2013 met architectonische gegevens.

Het Palast der Republik - Andere Tijden 2004

Webcam Berliner Schloß bouw