Pagina's

13 maart 2016

Met de Parochie RK Amstelland vanuit Buitenveldert naar de Stille Omgang 2016

Alhoewel bovenstaande naam RK Amstelland een juridische titel is, hadden zich voor de Stille Omgang 2016 negen mensen zich opgegeven, van wie een of twee van de gelieerde parochie Titus Brandsma te Amstelveen. De twee pastores J. Adolfs en Phil Kint (van mijn school, het voormalig St.-Ignatiuscollege te Amsterdam).
Adolfs vertelde geboren te zijn op Kattenburg, het oude dan, opeengepakte huizen van 3 of 4-hoog in nauwe straten, dat ik in mijn jeugd wel gezien heb en waar niet ver vanaf mijn grootouders gewoond hebben; met een periode als pastoor buitensteeds altijd in Amsterdam heeft gewoond. Geen Stille Omgang heeft hij ooit gemist!

Phil Kint hield een uitvoerige toespraak waarin hij het Brood van de heilige Eucharistie kortstondig in verband bracht met de allereerste christelijke interpretatie als ook de latere, bedoeld de Scholastiek. Ikzelf weet nog wel meer te zeggen maar dit later eens. In elk geval werd een duizendjarige periode bekeken met evolutie in menselijk denken. Toch kan je nooit zeggen dat de mensen later eerst konden denken derhalve vroeger dommer waren al is het maar dat de intelligentie altijd der mensen aanwezig is geweest als bij 'n Julius Caesar (die oorspronkelijk priester was) en 'n Origenes, om van de immense bisschop Augustinus even te zwijgen. Thomas zal de theologie ijzingwekkend systematiseren en 'n Neolatijnse terminologie opbouwen, waarvan Phil louter de begrippen transsubstantiatie een transfinalisatie noemde. In elk geval heeft het Brood een diepere betekenis dan consumeren alleen.
Voortgaand op het evangelie over de wonderbaarlijke broodvermenigvuldiging (er werd een andere benaming genoemd) betekent dit ogenschijnlijk het voeden van mensen. Van hier uit is de link naar de hedendaagse vluchtelingen alras gemaakt waarbij Phil memoreerde aan de anderhalf miljoen Belgen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Dat die na 1918 teruggegaan zijn moet wel, over terugkeer wordt heden ten dage nimmer gesproken. Als dank kreeg Nederland een Belgenmonument te Amersfoort waarvan ik eerder een essay schreef (hyperlink).

Aarzeling had ik of ik wel meegaan zou. Mijn voeten (en meer) zijn hevig pijnlijk van de elf weken intensief schilderwerk in mijn woning. Maar deze zaterdag gingen ze wat beter. Ik verzorgde mijn voeten goed en nam voor de zekerheid een pijnstiller. Echt soepel lopen kan ik nog niet en ik vreesde soms te moeten snellen achter de rappe Noord-Hollanders aan.

Om 23:30 was de bijeenkomst afgelopen en begaven we ons naar de bushalte 62 t.o. het NH Musicahotel. Op de Strawinskylaan namen we tram 5 naar het Spui.

Het plein was ¾ vol en wij voegden ons achteraan. De start die noteerde ik was 00:08. Een nadeel was dat 150 meter achter ons een nieuwe ploeg liep zodat wij zowat de gehele route niet echt middenin de ommegangers verkeerden.

De lamp voor de plaats van De Heilige Steede voorheen

Een mannetje van Het Gezelschap van de Stille Omgang met de teller


Soms scherp etalagelicht deed onze ogen pijn. Veel gapende eettenten. Pas nog in GeenStijl dat je rijk kunt worden met een snackbar. Erger 'n eerste verdieping aan de Nieuwendijk met gelal van jongens en meisjes over straat, hoe oneerbiedig! Na de Hasselaersteeg weer de sensatie van de verlichte St.-Nicolaaskerk in alle openheid. Er waren hier en daar vrijwilligers die koelbloedig de tram deden halt houden, ik zag maar twee politieagenten te fiets.

De wijdse Dam oplopend


Het tempo was vlot maar niet zo snel als eerder wel geweest is van de geroutineerde wandelaars uit de provincie. Mijn Irish Durty Nellys met het Guinness uit de negentiger. Op de Nes was als gevolg van nieuwbouw een flessenhals. Ik zag weer Frascatie waar voor de oorlog de tabaksveilingen gehouden werden en dacht aan mijn sigaar later.

Na de laatste verplichte cirkel wederkeerden wij richting Spui op 00:56.  De tocht heeft dus 48 minuten geduurd. Op weg dan naar de Lutherse kerk verlangend om uit te rusten met een broodje en koffie. Dan de schrik te horen dat de twee bestelde personenvervoerwagens al startklaar stonden. We moesten allen instijgen en waren 01:12 terug aan de Van Boshuizenstraat; precies voor de trappen van de R.K. kerk.

Ik denk dat er geen andere mogelijkheid geweest is dan op een tijdstip van 01u te vertrekken, immers de chauffeurs hebben nog wel meer ritjes. Voor mij was dit echter wel een teleurstelling zij het dat thuis ook mijn eten klaar stond. Zo een kort verblijf in de kerk, wekelijks dienend als aula voor de UvA, is toch fijn om nog wat na te babbelen. Maar nee, de abrupte afbreking deed pijn. Echter is een wandelen naar de halte van de nachtbus en de langer durende rit geen optie. Wel kan zoals ik voorheen al verrichtte de Stille Omgang ook gelopen worden op zondagmorgen, georganiseerd door (mijn schoolvriend) Nico Zaal, voorzitter van de KBO te Amsterdam. Hier is koffie en snack na de looppartij. Ik heb nog een jaar om na te denken maar deze ommegang heb ik vast gehad.


Eerder:

Met de Parochie van De Goede Herder naar de Stille Omgang 2015