Pagina's

05 december 2020

May première Concertgebouw

Gorters letterkundige Mei ligt ten grondslag aan dit muzikale werkstuk. We moesten dit lange poëzie wel op school lezen voor de boekenlijst want zij is een hoogtepunt der Tachtigers. 
Ik herinner me het maar saai gevonden te hebben als geheel doch een goed gedeelte was best te doen. Ik weet niet eens meer of ik het wel echt uitgelezen heb, want van elke epoche moesten twee representatieve boeken voorgelegd worden en dat is een  paar jaar werk.

De componist Louis Andriessen heeft hier een symfonisch werk van gemaakt met koor. Opdrachtwerk Orkest van de Achttiende Eeuw. De muziek is rustig en bedaard, veelal zachte sfeerklanken. De stemmen zijn niet qua inhoud te volgen. Was het wel Nederlands? Maar schrille onzuivere klanken als in moderne muziek heb ik niet gehoord. Af en toe dacht ik aan Poulenc met diens sfeer-achtergrond als in zijn opera maar dat zijn meer korte stukjes achter elkaar, hier is echt een doorlopende actie.

Wel een belgeluid, langer dat de drie korte belletjes in een ander werk wat een herinnering aan de H. Consecratie .

Een koor met vrouwen links en mannen rechts, onder wie solistische partijen, alleen van vrouwen gezien.




Cappella Amsterdam
Orkest van de Achttiende Eeuw
Daniel Reuss dirigent

Best grappig iets totaal anders te horen en dan nog een première bijgewoond te hebben! 
 
Op mijn lijstje staat nog een verhaal te lezen over Gorters communistisch politieke geëngageerdheid maar ik heb nog geen zin, immers zo ver van mijn belangstelling eigenlijk.