Pagina's

27 juni 2016

Tatortacteur Götz George overleden

Wat was Götz George niet een geliefd acteur in Duitsland! Dan vooral in Tatort als commissaris Shimanski waarin ik hem vanaf 1981 heb kunnen zien spelen. Maar ook horen: hij kon brullen als een leeuw en een lawine vulgair Duits uitbraken als een straatzwerver, het zal wel in het script gestaan hebben dat op zijn lijf geschreven is!

George is al op 19e juni overleden.

Ik herinner me dat hij tijdens een zeil- of zwemtocht aan zijn arm verwond geraakte en niet meer op de buis terug kwam.
Ook heb ik wat herinnering aan zijn filmrol van Fritz Haarmann, die een homosexuele lustmoordenaar was. Dat deze vlees van zijn slachtoffers verkocht is een hardnekkig gerucht geweest dat ik zelf als kind gehoord heb. Ook had je 'n  fabrieksdirecteur die mensenvlees in worst verwerkte. Dit heeft het product worst geschaad, al is het maar dat in onze tijd clandestien paardenvlees erin gestopt wordt. Zo ook met Haarmann, in een film werd zijn executie door ultrarechtse krachten aangemoedigd, als zijnde een wende met het tolerante justitiële beleid van voorheen. Hier te lande werd de moordenaarsbende te Oss slechts veroordeeld tot gevangenisstraf. Kan zijn dat ook dit een vooroorlogse politieke zet is geweest politiek te bedrijven met strafrecht?

In een Tatort schreeuwde hij een in Duitsland opererende negeragent van de FBI aan. Deze verkoopt hem een linkse directe en onze commissaris valt stijl achterover. Onmiddellijk is de film beëindigd.

Die Zeit 26-6-2016
Interview in Die Zeit 15-5-2011