Pagina's

21 december 2013

Ronald Biggs is tot aan zijn Dood de Engelse Overheid te slim af geweest

"Nee, sir Biggs, de directeur heeft besloten U de toegang tot deze penitentiaire inrichting te weigeren aangezien U wegens verjaring van het gepleegde misdrijf op 8 augustus 1963 geen recht meer heeft op plaatsing in de inrichting. Wij verzoeken U het terrein te verlaten."

Ronnie Biggs 1963

De beroemdste aller criminelen was na 36 jaren vrijheid aan lager wal geraakt. Hij had in Rio wel enige bedrijfs-technische werkzaamheden gehad maar die hielden ook eens op. Het kan niet eeuwig zonnig weer aan het strand zijn! Daarenboven gaat zijn gezondheid achteruit maar voor medische behandeling moet je toch een beurs hebben. Wat te doen om te overleven?

Zo simpel is het: aankondigen naar Engeland terug te komen zodat de autoriteiten hem zullen opwachten. En dat is gebeurd, medisch onderzoek en een korte juridische procedure en de gevangenisdeuren gingen voor hem open als een paleis in een sprookje. De gedetineerde kon verzekerd zijn van gratis kost, inwoning en medische verzorging.

Ook in 2001 was Biggs de Engelse overheid nog te slim af en kon jarenlang zijn leven rekken. Wie aan het kortste eind trekt is die overheid die door de belastingbetaler een ware crimineel een goed leven heeft bezorgd en zijn uitvaart als toetje nog heeft betaald.