Pagina's

10 juni 2015

James Last met een delicious easy name

James Last is op 86-jarige leeftijd gestorven in Florida.

Als jongmens heb ik wel genoten van zijn moderne bewerkingen van klassieke muziek, het was een genot deze te horen met uitzondering van een klein trommeltje dat ik maar opdringerig kinderachtig vond. Had hij niet een wat zwaarder gevalletje kunnen aanschaffen? Maar dan is het misschien niet meer easy (music).
Een danige uitzondering was Rijk de Gooyer die in 1964 de klassieke muziek van Ponchielli verbasterde met zijn La Courtine en een halfteute stem opzette. De man was ook alcoholist zonder rekeningen te betalen.

De man heet(te) eigenlijk Hans Last uit Bremen (1929).
Nu moet je deze naam toch eens meermaals uitspreken en hoor je als gevolg van de korte klank des voornaams de twee ss-en zich opdringen. Dit is te vermijden door de voornaam een gesloten klank te geven door James, de ee-pronunciatie is werkelijk al een begin van easy! Zo heeft hij een wereldsucces gekregen.

Dit moet mij van het hart:
Een domme fout maakten de organisatoren van het Hollands Songfestival door aan te draven met 'n Trijntje Oosterhuis. Ik denk bij zo een naam aan een boerenmeid copulerend op de hooiberg. Trijntje, het is niet om aan te horen, laat staan voor een buitenlander maar 's nachts heb ik wel een lieflijker  naam. O, wat een naïeve mensen toch.
Had haar hernoemd in, ik doe maar een domme poging, in ®Train Easter, of Irene, of ®Rain Eastern.

Graag copyright overmaken op mijn bankrekening...

Frankf. R. 10-6-2015
Zeit 10-6-2015