Pagina's

28 december 2017

Rijke Croquetten door Joop Braakhekke en Rijk de Gooyer op 16-11-1992

Op 16 november 1992 maakten Joop Braakhekke en Rijk de Gooyer 'n begin met een kookrubriek getiteld Kook jij of kook ik? voor de toenmalige Tv-zender AT5, met Teletext p 230ff. Eerst een jaar hierna zal Braakhekke doorbreken als Nederlands eerste en meest populaire Tv-kok, met naar verluidt een blijvende lof voor de chalotten die niet meer uit de Hollandse keuken weg te denken zijn!

Beide heren waren ogenschijnlijk verlegen voor de camera, hun manier van praten was aarzelend. In tegenstelling tot Joop was Rijk van minder woorden maar wel steeds in beeld.

Nu ik met Oudejaar 'n ragoût wil maken trof ik in mijn receptenarchief tot mijn verrassing  de aantekening aan want dit gelukte mij echter niet na zijn overlijden op 8 december 2016, hoe ik ook gezocht heb!

Voor de ragoût:
25 gram boter
25 gram bloem
half liter bouillon
6 ons kalfsvlees
2 eierdooiers
peper
zout

Voor de buitenkant:
bloem
paneermeel
2 losgeklopte eieren
peper
zout

De ragoût goed afkoelen

Bereiding:
goede strakke rol maken zonder scheuren
rol paneren en rollen
door ei rollen
rijkelijk door bloem rollen
paneren
ei
paneer

Kijk toe op geen barsten

Bakken
zeer hete olie

Het lijkt gewone en algemene kennis maar de clou is hier dat binnen en buiten (ei) goed gezouten zijn. Het lijkt wel dat een croquet meer zoutig moet zijn dan 'n andere maaltijd.
Zelf benutte ik 2 liter bouillon, 115 gram bloem en 4 eierdooiers. Dan nog was de ragoût niet vast.
De dag erna voegde ik 120 gram bloem bij met extra zout. Nu was het goed om te rollen. Maar hierna waren de gebakken croquetten toch nog te flauw. Nadeel van zout is dat je het er niet meer kan uithalen en de saus kan goed smaken maar de gebakken croquet niet zo. Ik heb geen verdere ervaring opgedaan.