Pagina's

22 mei 2017

Spiegelzaal en Zondagochtendconcert Concertgebouw Kamerorkest o.l.v. Stefan Vladar op 21 mei 2017

Spiegelzaal
Altijd een gezellige bijeenkomst, rechtstreeks op de radio. Hans van den Boom die altijd een vriendelijke presentatie verschaft.

Hans van den Boom


Niek Baar, 26,
speelde zich al in voor de starttijd van 11:03. Hij heeft net een belangrijke prijs gewonnen. Een passacaglia welke lang duurt: Heinrich von Bibers violin solo uit de Rosenkranz-sonata.. Niek heeft in bruikleen een viool uit Cremona (1729). Zijn zelfverzekerdheid is duidelijk zichtbaar.

Niek Baar
Niek Baar





















Anna Fedorova (piano) & Friends,
artistiek leider van het Internationaal Kamermuziekfestival Ede, de stad waar Hans van den Boom op wees, die gelukkigste inwoners van Nederland heeft. Wie had gedacht dat in die plaats een Internationaal Kamermuziekfestival zal plaatsvinden! Ze speelde gedeelden uit Die Forellen wat in de Spiegelzaal een formidabel geluidsvolume opleverde.

Anna Fedorova


De klarinettiste Heleen Oomen,
met Lestari Scholtes piano. Het eerste deel van Poulencs Klarinetsonate.


Heleen Oomen

Pianoduo Scholtes/Janssens,
met gedeelten uit Moessorgski's Schilderijen van een tentoonstelling in de versie vierhandig. Scholtes had de rechter baspartij en wist op het juiste moment met haar vrouwenhandjes danig te rammen. Het was een oorverdovend spektakel en niet echt muzikaal.

Scholtes/Janssens


Hinderlijk was het geluid vanaf de openstaande zaaldeuren.


Zondagochtendconcert
Toen wij in de concertzaal betraden was deze al nagenoeg gevuld. We konden onze plaatsen snel vinden, doch dan viel op dat er op het podium geen vleugendeksel wees in onze richting, plaatsen die ik juist hiervoor gekozen had! Er was in het geheel geen deksel, de vleugel was open en plat en stond middenvooraan in het orkest. Het resultaat was er ook naar: niet een pianoconcert zoals we gewend zijn maar eerder  een orkest met piano! Beide verschaften een ruimtelijk geluid zonder dat de piano op de voorgrond trad. Deze was wel veelal solo maar dan nog een vagere klank dan anders.
Gelukkig dat de piano er is, op zaterdagmiddag was de pianolift defect en moest zelfs een pianowerk van Wolfgang Rihm worden gecanceld!


Concertgebouw Kamerorkest

Mozarts 12e Pianoconcert in A, KV 414 uit 1782 was best fijn om te beluisteren. Stefan Vladar (52) dirigeerde met handen en schouders. Als Vladar met de muziek meespeelt hoor je de piano echter niet.


Schuberts impromptu in Ges, alleen door Stefan Vladar.

De piano wordt in de linkerhoek geschoven.

Beethovens Strijkkwartet in F, Op. 95, "Serioso" uit 1810 in de versie van Gustav Mahler voor strijkorkest. Michael Waterman arrangeerde deze versie en voegde er een contrabaspartij aan toe. Als geheel geeft dit ensemble een volume geschikt voor de grote concertzaal.

Concertgebouw Kamerorkest


We hadden allen bewondering voor het vakmanschap van de dirigent/solist en het applaus was er ook naar. Hij gaf het fraaie bouquet aan de concertmeesteres.

Buiten
Mooi weder, zon en vele mensen. Ik wilde het concertgebouw fotograferen dat ik zovele malen alleen in de avond heb gezien maar nu in de volle zon.
Voorbij liep 'n Hongaarse die veel van Goulash af weet.






Lees eens De Tsjech.