Pagina's

24 november 2015

Rijkdom Paus en Het Vaticaan aantasten geeft Reminiscentie aan Maarten Luther

Macht heeft Het Vaticaan altijd gehad, bezit haar nu nog of is zij ooit wel weggeweest? Kritiek leveren op Het Vaticaan kan niet ongestraft, op een regering hier wel maar in andere landen weer niet.
De twee journalisten Fittipaldi en Nuzzi staan voor de (wereldlijke) rechtbank in Het Vaticaan terecht wegens het publiceren van vertrouwelijke documenten. Dit is de juridische truc om een strafprocedure in werking te stellen. Maar het gaat toch over de publiciteit van onder andere de weelderijke levenswandel enes kardinaals.
Hebben we dit niet meer gehoord? Maarten Luther fulmineerde tegen de pauselijke rijkdom en zoiets slaat best aan bij de arme gelovigen. Luther speelde met zijn leven aangezien de prelaat die het proces leidde (met aanwezigheid van keizer Karel V) in het geheim een arrestatiebevel op zak had. Heimelijk werd Luther in de nacht van 18 op 19 april 1521 m.b.v. vrienden de stad Worms uit gesmokkeld.
Onze kwajongens zitten niet in het Vaticaan. Of ze ooit ter terechtzitting zullen verschijnen is onzeker.

Peter Raedts schrijft onder meer dat de rijke families in Rome eeuwenlang Het Vaticaan domineerden en dat de desbetreffende telgen in de pausbenoemingen (denk ik) dit niet doen om op een houtje te bijten. Zo ook voor de hogere kerkelijke functies.

Zelf zeggen de twee schrijvers teleurgesteld te zijn dat paus Franciscus geen maatregel neemt voornoemde kardinaal te kortwieken, maar niets daarvan.

De macht en rijkdom van de paus en Het Vaticaan bekritiseren heeft voor prelaten een directe connotatie met het verwijtverwens van Luther. Dit zit in hun katholieke genen gebakken.


De film Luther (VS, 2003) werd op de Duitse zender gegeven in de nacht van 27 op 28 oktober 2015.
Frankfurter Rundschau 22-11-2015
Peter Raedts. (20133). De uitvinding van de rooms-katholieke kerk. Amsterdam: Wereldbibliotheek