Pagina's

28 april 2014

Dubium Sapientiae Initium

Wie twijfelt wordt beter. Zonder twijfel zijn die mensjes bijvoorbeeld in een kerkgenootschap die de in hun jeugd ingestampte lesjes hun gehele leven opzeggen. Ik heb ze meegemaakt.

Op de dag van de opstanding (Pasen nu) twijfelt Thomas en wordt onmiddellijk daarna een apostel voor geloofsverkondiging. De lezing die op zondagmorgen 27 april 2014 door de katholieke priester prof. Dr. Ulrich Lüke gegeven werd geeft hiervan uitvoerig verslag met een formidabele connotatie in onze Europese historische geesteswetenschap. Het lijdt geen twijfel (!) dat deze geleerde priester op trefwoord heeft gegoogeld en vanaf Aristoteles tot Descartes wandelt. Het veelvuldig gebruik van woordkunstjes en inversie geeft deze lezing een fris en grappig aanzien. Maar het is te veel om te geloven.

Uit de filosofie die wordt aangehaald toch het roomskatholieke geloof bevestigd zien is mijns inziens een moedwillige gedachteconstructie voor de intelligente. Ik pas hierbij. De dommen kunnen niet denken over hun denken aangezien ze anders handelingsonbekwaam worden. Daarom is de twijfel slechts de intelligente gegeven met mogelijke beloning hoger op te komen.

Lezing in de Duitse taal.
Prof Dr. Ulrich Lüke bekleedt de leerstoel voor Systematische Theologie aan het Institut für Katholische Theologie te Aken.