Pagina's

30 juli 2013

De muzikale kant van Hans Maier, zijn inzet voor Bayreuth en Richard Wagner

Wagner en Bayreuth behoorden, toen ik Beiers Cultuurminister (1970-1986) was, natuurlijk tot mijn werkterrein. En als ik geïnformeerd heb hoe de zaken er voor stonden stiet ik op een heel kritische situatie die ik niet kende. Men had al twee partituren verkocht en de financiering van de Festspiele was in hoge mate in gevaar. En het was onzeker hoe het überhaupt met de Festspielen verder moest. En dan heb ik de belanghebbenden of de komende belanghebbenden, namelijk de stad Bayreuth, het district  Oberfranken, de vrijstaat Beieren en de Bond bijeengebracht. Mijn relaties waren van voordeel. In de Bond was toen Maihofer minister van Binnenlandse Zaken en wij waren beiden moderatoren van de Studiestichting. Zodoende was een telefoontje genoeg. Met Goppel lag het moeilijker maar ik heb hem duidelijk gemaakt dat Richard Wagner, ofschoon de Munchenaren hem niet mochten, toch een stuk Beierse traditie geworden is, door koning Ludwig II, en dat men Bayreuth niet mocht laten ondergaan. De Bayreuther Oberburgermeister was een heel plooibaar mens en het district Oberfranken deed zonder meer mee. Ten slotte werd het het moeilijkst met de zogenaamde stammen in het Wagnergeslacht. Dat is me toch een Atridenfamilie! Maar we hebben het voor elkaar gekregen, na enige jaren is de Wagnerstichting werkzaam geworden hierop berusten tegenwoordig de Festspielen. Dus dit is gegarandeerd tot de Jongste Dag vooropgesteld dat niet iemand onverwachts uittreedt.

Hans Maier
Ja, ik heb Wagner niet slechts gehoord maar ook gelezen en ik was voor alles door zijn werk "Het Jodendom in de Muziek" ontzet. En een beetje kan je dit in de muziek ook horen. Ik heb aan de piano al vroeg de hele Wagner ouvertures voor ogen en in oren gehouden en ik was natuurlijk enthousiast maar na de oorlog kreeg ik toch twijfel voor alles als toch beetje bij beetje uitkwam hoe nauw de verbinding van "oom Wolf", zeg Hitler, en Winifred Wagner op de groene heuvel geweest is. Maar dan kreeg mijn gedachte toch de overhand deze traditie in ieder geval te behouden, het zou een groot verlies zijn als zij verloren ging. En ik ben dan ook heel verheugd dat het toch gelukt is deze stichting te laten functioneren. Ik heb dan ook de legendarische Ring gehoord met Patrice Chéreau en dat was me een ongelofelijke gebeurtenis, daar stonden naast mij het hoofd van de Beierse Staatskanselarij en floot op een sleutel en het was een geweldig tumult en mijn vrouw en ik, wij stonden erbij en applaudisseerden! Er was geen handgemeen. En tot geluk had dan Wolfgang Wagner ook een vorm gevonden altijd maar tijdgenoten aan te trekken en nieuwe accenten te zetten.

Ofschoon, de lichamelijke strijd zou ik gewonnen hebben! Dat eens een vriend van mij heeft gezegd: nou ja, als je een beetje oefent zou je nog een goede hit kunnen worden! Maar dat was in mijn vroege jeugd, ja.

"Politiek is Mensenwerk"
De politicoloog en CDU-politicus Hans Maier geïnterviewd.
Deutschandfunk 27-6-2013