Pagina's

28 juli 2013

Rita Reys op de Deftige Debating Academie

Op de vaste avond van de Academie, onze debatingclub, op het R.K. St.-Ignatiuscollege te Amsterdam voor de H.B.S. hoogste klassen, moesten wij als bestuur, waarvan in de jaren 1960-1961 Paul Woltering voorzitter en ik secretaris waren, een half uur vooraf wat zaken op orde brengen: de tafeltjes en stoeltjes schikken, de bestuurstafel van een groen kleed voorzien en een glazen asbak neerzetten voor de moderator, de directeur van de H.B.S. pater Dr. Chr. Jansen S.J. 

De rituele betekenis van de asbak wordt ons thans duidelijk als de zeergeleerde Heer Jansen na de opening van de zitting een bolknak uit het folie haalt en aansteekt. Met dezelfde lucifer toucheert hij het folie in de asbak wat onmiddellijk in brand vliegt en een steekvlam veroorzaakt de lucht in, gedurende zeer korte tijd. Wij waren gebiologeerd door deze scheikundige oxidatie.

Het was dan nog muisstil, wij praatten weliswaar met elkaar doch de levendigheid van de zitting moet nog gebeuren. Veel gedisciplineerder dan de hoogste Gym-klassen die ook in de retorica leren, met als moderator pater Cornelissen S.J. waar met een uitbundig theatergeschreeuw en -gekrijs elke spreker werd belaagd. Hier niet, wij waren nette beschaafde heertjes.
Dus zetten wij de radio aan met als zangeres Rita Reys. Jazz is helemaal niet mijn smaak maar de stilte te breken en wat gezelligheid te hebben was ons bestuur best goed. De moderator moest nog komen.
Een aantal weken is dit zo muzikalerwijs gegaan totdat in het laatste woord een nette scholier de mening uitte dat de Academiezaal (op de zolder van De Fabriek) het binnentreden onder de tonen van de zangeres niet gewenst is. Nou vraag ik je, het is hier toch geen religieuze bijeenkomst? Er was geloof ik geen oppositie, dus het besluit was genomen geen radio meer aan te doen.

Natuurlijk moest ik dit in de notulen opnemen, het met mijn schoolse handschrift voorziene zware folioboek dat ik op de reünie van 16-9-1995 nog heb kunnen inzien.


Jazz-zangeres Rita Reys overleden