Pagina's

28 april 2014

Dubium Sapientiae Initium

Wie twijfelt wordt beter. Zonder twijfel zijn die mensjes bijvoorbeeld in een kerkgenootschap die de in hun jeugd ingestampte lesjes hun gehele leven opzeggen. Ik heb ze meegemaakt.

Op de dag van de opstanding (Pasen nu) twijfelt Thomas en wordt onmiddellijk daarna een apostel voor geloofsverkondiging. De lezing die op zondagmorgen 27 april 2014 door de katholieke priester prof. Dr. Ulrich Lüke gegeven werd geeft hiervan uitvoerig verslag met een formidabele connotatie in onze Europese historische geesteswetenschap. Het lijdt geen twijfel (!) dat deze geleerde priester op trefwoord heeft gegoogeld en vanaf Aristoteles tot Descartes wandelt. Het veelvuldig gebruik van woordkunstjes en inversie geeft deze lezing een fris en grappig aanzien. Maar het is te veel om te geloven.

Uit de filosofie die wordt aangehaald toch het roomskatholieke geloof bevestigd zien is mijns inziens een moedwillige gedachteconstructie voor de intelligente. Ik pas hierbij. De dommen kunnen niet denken over hun denken aangezien ze anders handelingsonbekwaam worden. Daarom is de twijfel slechts de intelligente gegeven met mogelijke beloning hoger op te komen.

Lezing in de Duitse taal.
Prof Dr. Ulrich Lüke bekleedt de leerstoel voor Systematische Theologie aan het Institut für Katholische Theologie te Aken.

18 april 2014

Alice Weilerstein en de Cello

"In de uitvoering was ze nooit bedacht op de zuivere speelwijze van de notentekst, doch integendeel veelmeer op de uitdrukkingswijze en had ze ook geen angst met de talrijke dubbelgrepen een zeer duistere klank de zaal in te sturen."


Natuur in de natuur


Dit nu is het verschil tussen 'n leerling die afstudeert en in casu een beroepsmusicus die van de muziek haar leven maakt en zich geheel inzet voor haar taak in de muzikale wereld. Een dimensie hoger die alleen bereikt kan worden met een bovenmenselijke of volledige inzet. Ze is een van de grootsten. Het meest opvallend is haar spierkracht.

BRON 14-4-2014

05 april 2014

Wel een bed maar geen bad voor jongens bij moeder thuis

Thuiswonende jongens tot 25 zijn 68%, tot 29 zelfs 50%. Daarna moet er toch eens een meisje komen opdraven als het al niet te laat is... Maar wat vindt een meisje ervan te slapen in aanstaand schoonmoeders huis en 's morgens aanmerkingen te krijgen? Wel een bed maar geen bad.

En dat alles van de Euro-crisis.

De moeders vinden het wel fijn een zoon vast te houden, over de vader is hier niets gezegd. Werken doen ze natuurlijk niet want dan zouden ze wel een optrekje bemachtigd hebben. Een uitzichtloze situatie in het gehele Europese gebied, iets minder voor de Duits-noordse landen.

Wat was de woningnood in de 50er v.e. niet verschrikkelijk! De huwelijksrelatie moest toch zijn gang gaan doch was er geen plaats voor twee op de huizenmarkt maar wel vijf tot tien jaren ouderwetse (gescheiden) verloving. Kopen deed men in die naoorlogse armoede nog niet. Men wrong zich in bochten: een zolderkamertje vertimmeren (maar dan altijd naar beneden voor toilet), een achterkamertje bij de ouders zonder echte privacy of dan gewoon een kamertje huren tegen hoge uitbuitingsprijs en bemoeizucht. Herman Heijermans schreef er lang geleden al over en dat deed me wat, temeer daar ongehuwd samenleven (hokken genaamd) maatschappelijk schandaleus was hetgeen tot discriminatie leidde.

BRON:
Die Zeit 3-4-2014