Pagina's

09 augustus 2010

Arrest Gerechtshof te Amsterdam van 23 november 2009 inzake de bijdragen van de poster Joshadam in Polinco

Na op 2 juni 2008 door de Rechtbank voor Europees recht te Amsterdam bij vonnis te zijn vrijgesproken (foutievelijk hierna vermeld als "Politierechter") heeft het Hof te Amsterdam arrest gewezen en de voormalige poster Joshadam van Polinco op 23 november 2009 schuldig verklaard voor alle vier tenlasteleggingen. Hem wordt echter geen directe straf opgelegd.


We leren dat het forum Polinco wel openbaar is maar dat er geen publiekelijk debat plaatsvindt waarvoor naar artikel 10 lid 2 van EHRM dan geen freedom of speech geldt.

Met andere woorden: Je Mag Niets Zeg-Gen!



Arrest Gerechtshof te Amsterdam van 23 november 2009 inzake de bijdragen van de poster Joshadam in Polinco



Enige korte aantekeningen tijdens de uitspraak, weliswaar wat onzorgvuldig doch wel enen eersten indruk:



De vier aanklachten inzake belediging te weten van homoseksuelen, allochtone vrouwen, negers en Joden zijn alle bewezen. Verweer verworpen.
De advocaat-generaal stelt belediging art. 137c WvS, opzet openbaarheid, onnodig grievend, geen maatschappelijk doel dienend.
De verdediging voert aan de niet-openbaarheid van het forum en de political speech ingevolge de jurisprudentie van art 10 2e lid EVRM.
Het Hof stelt dat bij de overigens niet zo beledigend uitziende tekstuele aanklachten de context in Polinco dient te worden betrokken waarin de uitlatingen zijn verricht. Deze is dan voor alle teksten beledigend. Het Hof geeft voorbeelden van de aanklachten 1, 2, 3 en 4.
Ook collectief beledigen treft allen, de waardigheid van de groep is miskend.
De verdachte stelt een eigen forumjargon te hebben benut, ludiek, daar ter plaatse alleen, indruk maken op gelijkgestemden van medeposters.
Het Hof: maar dat dit nu echt geen maatschappelijk debat voorstelt! Alle uitlatingen onnodig grievend. De political speech niet aannemelijk, eerder privé-uitlatingen!
Het Hof grijpt terug op zijn arrest van 20 juni 2008 1) waarin gesteld dat het medium Internet een groot bereik heeft, geen wachtwoord maar aanklikken voldoende is dus toegang vrij. De verdachte heeft zelf geschreven dat het Internet (super-)openbaar is!

Bewezen viermaal belediging WvS 137c.
Strafbaarheid aangetoond.
Maatschappelijk debat is niet beoogd.
Uitlatingen vier jaren geleden verricht.
Arrest: Geheel voorwaardelijke straf.
Apple-computer, externe HD’s en voedingen verbeurd verklaard.

Amsterdam, 23 november 2009





1) LJN: BD7024, Arrest Gerechtshof Amsterdam 23-002759-06 Ertan Kilic:


Door gebruik te maken van het internet heeft verdachte welbewust gekozen voor een medium met een groot potentieel publieksbereik en kon via zijn website ook daadwerkelijk een groot publiek worden bereikt. Daaraan doet niet af dat internetgebruikers de website van verdachte moesten aanklikken en aldus “niet ongevraagd” zoals bij het medium radio of televisie, met verdachte’s opinies in aanraking kwamen. Niet gebleken is dat de website bijvoorbeeld met een wachtwoord was beschermd. Het is een feit van algemene bekendheid dat het gebruik van internet een enorme vlucht heeft genomen en het hof ziet geen reden voor wat het publieksbereik betreft een onderscheid te maken tussen radio en televisie enerzijds en internet anderzijds.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten