Pagina's

26 november 2013

Enigma Variations van Elgar

Hyves Vrijheid van Mening 4 apr 2008, 03:57
 
Een interview maakte mij laaiend enthousiast te horen dat het Enigma is opgelost! Alleen de
Elgar Society moet van de toch altijd kritische instelling bijdraaien omdat het natuurlijk een Hollander betreft.

Wij hadden al eens een inventief figuur namens T. van Houten die een link wilde leggen met het kinderraadsel: "Hoe heet de hond van Karel de Grote?" Als je dit veel uitspreekt kom je tot:
"Hoe heet de hond van Karel de Grote!", dus Hoe. Dan de Elgartekst "but the theme never appears" geeft door analogie dat het thema never is. Vervolgens moet men zoeken naar de betekenis van never en komt op het never in "Rule Brittannia!", maar dan hapert men aangezien hiervan de muzieknoten volkomen afwijken van wat maar ook hoorbaar is in de Enigma Variaties. Van Houten was aan het woord in een radio-uitzending op 7 maart 1976 en ik herinner me haar nog als de dag van gisteren.
Vele jaren later vernam ik in een toelichting op WDRIII dat de mening van Van Houten heus niet zo geaccepteerd is geworden maar desalniettemin een vermelding waard is.
We zijn nu met Pasen 2008 op de 31e maart als Hans Westgeest zijn studie bekend maakt van het Enigma en met de definitieve oplossing komt. Ik heb zijn betoog geïllustreerd met muziekfragmenten met ingehouden adem gevolgd, ijverig aantekeningen gemaakt en de kans benut zijn boekje te kopen.
Ik vind het een meesterwerkje hoe de man de fragmentarische informatie weet te bewerken.

Thema Adagio uit Pathétique. De aanleiding is de donderpreek die vriend Jaeger tegen Elgar hield ook in de moeilijkste en depressieve omstandigheden het hoofd mentaal boven water te houden en ten voorbeeld gaf de grote Beethoven die juist in zo'n tijd zijn mooiste met name adagiowerken schiep.

Er volgt dan een technische transpositie, maatcorrectie en notenwaardeverandering en het Enigmamotief (Nimrodvariatie) wordt naadloos gepast op het Pathétiquethema.

Nu afwachten of de chauvinistische Engelsen dit accepteren.


1 opmerking: