Pagina's

26 november 2013

Het Seksuele Schandaal aan het Jezuïtische Canisius-College te Berlijn

Hyves Vrijheid van Mening 2 feb 2010, 01:42
 
Het nu onthulde schandaal eertijds op het rooms-katholieke Canisius-college te Berlijn plaatsgevonden seksuele handelingen met leerlingen doet mij daarom pijn omdat het een Jezuïetencollege betreft.
De zeer intelligente heren van deze orde, veelal met academische opleiding en zelfs promotie naast de toch al Romeins-religieuze en westers-filosofische vorming tot hun 35e jaar zijn geen benepen kloosterlingen doch wereldse mensen die leven in gewone open huizen. Niet altijd hoeven zij zich te kleden in een pij maar hebben veelal een donker pak, met een onopvallende overjas of zijn anders gekleed in normaal kostuum.
Ze staan midden in de maatschappij en kunnen gaan en staan waar zij willen.
Nu is het zo dat op een internaat de kans bestaat dat het spek op de kat gebonden wordt maar hier is van voornoemd Canisius mijns inziens geen sprake.

Het was in mijn tijd aan het Ignatius-college dat vrouwen een pater konden spreken in een aparte ontvangstkamer, in de jaren nadien konden de paters normalerwijze ieder op hun eigen kamer inviteren.

Het zijn dus te Berlijn een of twee paters geweest die aberratieve opvattingen bezaten en rare dingen hebben uitgespookt met leerlingen, een nog wel op gymnastiekles (sport heeft een hoge waarde in het Jezuïetenonderwijs) waar kleden en ontkleden derhalve noodzaak is.

Openheid is compleet, in plaats van het oorspronkelijke verdoezelen zeer aanbevelenswaardig, een schrijven van de huidige rector aan ouders en oud-leerlingen te richten en landelijke publiciteit te zoeken.
Dit is heugelijk maar kan bij de leerlingen ook oude ervaringen tot leven roepen. Dan overstijgt deze onthulling ook de oproep op andere rooms-katholieke scholen een nader onderzoek in te stellen.
Wij hebben net het Murphy-report gehad...

Update 18 II 2010:
Nu al twaalf vieze leraren.

1 opmerking:

  1. Vijf jaren na de ontdekking van seksueel misbruik is er een balans van "opheldering en voorkomen". Velen in de kerk hebben nog altijd een verdedigingshouding en denken dus minder aan de slachtoffers. Er zijn 4 ton smartengelden betaald.

    Frankfurter Rundschau 20-1-2015

    BeantwoordenVerwijderen