Pagina's

26 november 2013

Orthodox Griekse Kerk Belastingplichtig

Hyves Vrijheid van Mening 4 mrt 2010, 23:07
 
Het heeft lang geduurd maar nu moet de Griekse Kerk zich toch aanpassen aan de Westerse civilisatie en van haar privilegiën afstand doen.

Artikel.

Dit kon Napoleon al veel eerder eisen, overal waar zijn leger kwam werd de oude staat volkomen op zijn kop gegooid: alle oude, historische rechten werden afgeschaft en nieuwe, moderne wetboeken kwamen ervoor in de plaats. De restauratie heeft wel wat kunnen herstellen maar veel was niet meer terug te draaien.

Ik herinner me nog dat medio zeventiger de Nederlandse kerkgenootschappen vrijdom van briefport hadden, welk privilege misschien door Joop de Uyl zelve is afgeschaft. Alsdan moesten de kerken aan alle maatschappelijke verplichtingen voldoen.

Het was anders. Het moet de stad Middelburg (of Vlissingen?) geweest zijn die tegen de Kerk procedeerde voor de Grote Raad te Mechelen [Le Grand Conseil de Malignes] om de kerk te laten meebetalen aan kosten voor de dijkverzwaring. Mooi geen succes, de Raad besliste ten faveure van de Kerk wegens haar privilegiën.
Na de Reformatie was het met de roomskatholieke Kerk gedaan, echter wordt niet altijd opgeschreven dat de nieuwe protestantse kerken evenzeer genoten van een geprivilegieerde status, welke dus tot medio zeventiger v.e. geduurd heeft.

Ik denk nu aan de mogelijkheid predikanten in welk vorstendommetje in Het Duitse Rijk de mogelijkheid te bieden bij slechte gezondheid op hun 40e een vervroegd pensioen te verlenen, hetgeen menig universitair student de keuze voor theologie deed maken. Zoiets kan nu ook niet meer.

Met de kosten door restauratie van monumenten is het anders: de kerk moet eerst zelve het volledige bedrag bijeen brengen alvorens de Staat met een tegemoetkoming komt. Dit is een duidelijke beperking.
Zonnepanelen zie ik nog niet op een kerkdak worden aangebracht. Het gebouw laten benutten door organisaties van niet-kerkelijke activiteiten is niet altijd toegestaan. Een muzikale manifestatie is heimelijk een lokkertje.

Maar wie daar regelmatig komt zal wel in zijn beurs moeten tasten of automatische giro's moeten regelen. De kerkelijke feestdagen met bezoek van hen die doorgaans niet komen geven een aanleiding de kerkgangers gul geld te laten tellen. Gebedeld wordt er altijd en eeuwig en ze hebben elke keer een nieuw verhaal. Je krijgt er een fraai ritueel voor terug.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten