Pagina's

26 november 2013

Wiskundigen J.Th. Runnenburg en E. Dobber overleden

Hyves Vrijheid van Mening 31 mei 2008, 14:27

Van prof. J.Th. Runnenburg had ik vanaf 1962 Analyse I & II. Hij stond schier met zijn wang aan het schoolbord. Na zijn pens. kwam hij nog in het nieuws te werken aan de oplossing van het Hoedenprobleem. Runnenburg is in april 2008 overleden.

Juffrouw E. Dobber is overleden op 14 mei 2008. Zij gaf vanaf 1962 Practicum Wiskunde zodat ik haar meegemaakt heb in haar eerste docentenjaar aan de Universiteit van Amsterdam. Opvallend was altijd dat ze haar sommen goed geprepareerd had! Als ze bemerkte dat je nadenkt komt ze naar je toe om een aanwijzing te geven.

Landelijk was zij vermaard naast mevrouw A.B. Paalman-de Miranda [Algebra] de enige twee vrouwelijke wiskundigen te zijn in het universitaire onderwijs. Allicht dat de pers daarvoor soms aandacht schonk.

Ik sprak Dobber nog op 13 februari 2004 en vroeg haar of zij nog altijd wordt aangesproken met Juffrouw? Met een hoofdgebaar afwijzend te reageren antwoordde zij: “Dit is echt wel uit de tijd!

1 opmerking:

  1. Of in Folia of in SPUI was omstreeks 1997 een interview met prof. Runnenburg waarin hij zijn levenslange occupatie met het Hoedenprobleem vermeldde.

    BeantwoordenVerwijderen