Pagina's

26 november 2013

Parallel tussen een Internet Forum en Café

Hyves Vrijheid van Mening 22 apr 2008, 23:02

In een café wordt de mores bepaald door de caféhouder en de vaste bezoekers. Een café is weliswaar juridisch een openbare gelegenheid met vergunning van de burgemeester maar toch ook weer een beslotenheid, dus minder-openbaarheid door de groep. Wie als buitenstaander binnentreedt, dient zich aan de mores aan te passen en niet vervelend te gaan doen anders krijgt hij de ruggen toegekeerd en wordt hij door de caféhouder weggechicaneerd. Een burgemeester zal tevreden zijn als de leiding van een café zijn in vino veritas-bezoekers in toom weet te houden.

Het Argot, het Bargoens bestaat niet, de groepstaal is plaatselijk, tijdelijk, beroepsgroepelijk en anderszins groepseigen idioom. Met deze taal kunnen de deelnemers elkaar vlotter verstaan dan met ABN en komt het de voortgang en continuïteit ten goede. Het is niet zo dat een gebruik van voor buitenstaanders ongewoonlijk taalgebruik bedoeld is als opzettelijke belediging in zin der Wet maar juist die groep dient ter wille van de vruchtbare onderlinge verstandhouding. Antroposofen spreken dan ook van een etherlichaam als een matrix-afscherming.
Nog heviger is een groep onderhavig aan normalerwijze kwalijke uitlatingen tijdens hoogtijdagen van Carnaval, studentenfeest of bruiloft, vooral in het vrijmoedige (als antithese van het zwaarmoedige Calvinistische Noorden) katholieke Limburg.
Ik was ooit verrast te vernemen dat voor de studentenontgroening in Delft men zelfs een verklaring tot geheimhouding dient te tekenen! Dit betekent dat de groep besloten blijft.

Op een openbaar forum op het Internet staat heden ten dage veelal ?n opschrift zich te onthouden van racistische, beledigende enz. taal wil met niet door de forumbeheerder of een moderator worden verbannen (dit gaat op grond van het IP-nummer). Het is door de publiciteit van bekend geworden ongeoorloofde uitlatingen door de politiek aangemoedigd. Dit was in den beginne van de ontwikkeling van een forum nog niet het geval: kranten.com bezat een forum waar door inzenders alras bedenkelijke uitlatingen ten aanzien van allochtonen werden verricht zodat de leiding van dit forum, angst de adverteerders te verliezen, het forum sloot. Op grond van dit gegeven heeft 'n politiek incorrect forum bestaan alwaar men behoudens zottenpraat en niet chic gescheld vrij kon zeggen wat men wil. De server bevindt zich in Amerika en is voor de Justitie hier te lande ongrijpbaar.

Maar niet alle fora, zoals er ook fora zijn die angstvallig inzendingen schrappen waarin gesproken wordt over illegaal downloaden (dit is overigens onwaar, het downloaden is niet laakbaar maar het middels uploaden ter beschikking stellen van auteursrechtelijk beschermde bestanden wel) zijn er fora genoeg waar men hierover wel kan spreken! Zo ook fora veelal politiek geëngageerd met een schier onbeperkte vrijheid van meningsuiting waar gezien de groep ?n Argot of Bargoens wordt gebezigd dat nooit en te nimmer in het openbaar mogelijk is en dat de desbetreffende schrijver een immanente uitingsmogelijkheid verschaft zonder zich in bochten te hoeven wringen zich niet aan belediging schuldig te maken.

Taalgebruik is hier niet gericht tegen een persoon of groep als opzettelijke belediging, het is de door aanpassing aan de groep onderlinge gewoonte van gebruik van het jargon dat dit mogelijk maakt. Uitlatingen worden evenmin een zich buiten het forum bevindend persoon of maatschappelijke groep als reclamefolders onder diens neus gelegd, immers degene die het forum oproept moet inloggen en kan best weten wat hij tegenkomt.

Wie dit niet past dient een dergelijk forum niet te bezoeken en dan gebeurt er verder niets. GeenStijl.nl heeft dit echt eens gezegd tegen de homo?s die morden als heaumeau te worden betiteld waarna het voorgoed stil bleef van die zijde en die lui zijn toch anders zeer gesteld op rel en aangifte!

Opeens moet ik denken aan het Ezel-Incident op het Boekenbal, misschien 1968, alwaar een ezel van papier-maché aan een kruis hing. Elk jaarlijks Boekenbal is uiterst besloten vanwege de schriftelijke invitatie maar toch kwam deze grap naar buiten, misschien door De Telegraaf. Tot een vervolging kwam het niet maar de Minister van Buitenlandse Zaken Jozef Luns deed zich schriftelijk verontschuldigen bij de Nuntius in Den Haag.

Kan men van een rechter ooit een klare uitspraak verwachten dat een groep die dan wel de openbaarheid van het Internet benut desalniettemin een feitelijk besloten karakter vertoont waar belediging op grond van de Strafwet niet zo meer relevant is?


Amsterdam, 11 april 2008

Geen opmerkingen:

Een reactie posten